Dančí ragú se smetanovým celerovo – bramborovým pyré

Zvěřina je velmi chutné maso. Má nasládlou chuť a někdo v něm může cítit i jahody. Je nejlepší, pokud je připravena pomalým dušením nebo pečením, na víně a na jalovci, aby měla nádech lesa, ve kterém divoká zvěř žije. K ragú se výborně hodí bramborové pyré odlehčené celerem.

Ingredience (4 x porce)

Pyré

Postup přípravy

  1. S přípravou začněte den předem. Maso nakrájejte na kostky a smíchejte ho s kořením. Důkladně promíchejte, aby se kořením obalily všechny kostky. Můžete si pomoci rukou a směs do masa pořádně vetřít. Nechte přes noc odležet v teplejší části lednice.
  2. Druhý den si nakrájejte cibuli na větší proužky a orestujte je na másle. Přidejte rozmačkaný česnek a nakonec maso. Orestujte do zlatova všechny kostky po všech stranách. Poté, co se maso zatáhne, směs v hrnci osolte a opepřete, zalijte vínem a duste pod pokličkou minimálně 2 hodiny na mírném plameni.
  3. Tip: Pokud vaříte i pro děti, nahraďte víno ½ litrem hovězího vývaru. Z vína se sice odpaří alkohol během vaření, ale má v omáčce specifickou chuť, která nemusí dětem vyhovovat. Dejte pozor na přesolení, pokud máte vývar již ochucený.
  4. Až bude maso měkké, přeceďte ragú přes síto, aby se zachytily velké kousky koření, do omáčky vraťte maso a přidejte pokrájené žampiony.
  5. Včas začněte s přípravou pyré. Oloupané brambory a celer uvažte do měkka v pořádně osolené vodě. Potom rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte rozmačkaný česnek a máslo. Mléko přilévejte postupně, nemusíte ho použít všechno. Celer do sebe při vaření natahuje dost vody. Pomocí nástavce s metlou vyšlehejte ponorným mixérem do pěny. Ochutnávejte a případně dosolte.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 559.62 kcal | Protein: 47.00 g | Sacharidy: 33.23 g | z toho cukr: 6.18 g | Tuk: 15.28 g | z toho nas. MK: 8.82 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3373-danci-ragu-se-smetanovym-celerovo-bramborovym-pyre