Letní závitky

Letní závitky jsou skvělou volbou pro horké letní dny, protože jsou osvěžující, snadno stravitelné a plné chuti. Můžete si je přizpůsobit podle svých preferencí tím, že přidáte nebo odeberete různé druhy zeleniny, bylinek nebo masa.

Ingredience (5 x porce)

Na omáčku

Postup přípravy

  1. Připravíme si všechny suroviny na závitky. Nařežeme mrkev, okurku a mátové nebo koriandrové listy na tenké nudličky nebo proužky. Krevety vaříme ve vroucí osolené vodě po dobu 2-3 minut, dokud nezměknou a nezískají růžovou barvu. Poté je okamžitě přendáme do ledové vody, aby se zastavilo vaření. Po vychladnutí je osušíme a nakrájíme na menší kousky nebo ponecháme celé.
  2. Do misky smícháme rybí omáčku, světlou sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr, pastu z česneku a vodu. Tato směs nám poslouží jako omáčka k závitkům.
  3. Připravíme si místo pro práci s rýžovými papíry. Do hlubokého talíře nebo mísy s teplou vodou dáme jednu rýžovou placku a necháme ji chvíli namočit, dokud nezměkne a nezprůhlední.
  4. Položíme změklý rýžový papír na čistý a vlhký povrch, například na prkénko nebo utěrku.
  5. Na spodní třetinu rýžového papíru umístíme lžíci rýže, a poté přidáme připravenou zeleninu, bylinky a krevety.
  6. Složíme dolní okraj rýžového papíru přes náplň a poté přehneme oba boční okraje směrem ke středu.
  7. Pevně zabalíme závitky tak, aby náplň nevypadávala ven ale zároveň dáváme pozor, aby se rýžový papír neprotrhl.
  8. Omáčku servírujeme k závitkům. Buď můžeme ponořit závitky přímo do omáčky před konzumací, nebo ji můžeme nalít do menších misek a nechat závitky namáčet při stolování.
  9. Hotové letní závitky podáváme jako předkrm nebo jako lehké občerstvení. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 222.49 kcal | Protein: 5.25 g | Sacharidy: 46.14 g | z toho cukr: 2.27 g | Tuk: 0.70 g | z toho nas. MK: 0.14 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3905-letni-zavitky