Karamelové dortíčky

Karamelové dortíčky nadchnou každého milovníka karamelu. Jejich velkou výhodou je, že je můžete nakrájet na malé čtverečky a poslouží vám jako vánoční cukroví, které nemusíte nechávat uležet, nebo je nakrájíte na větší porce a máte velmi chutný dezert. Příprava není těžká a ingredience budete mít kolem Vánoc určitě doma.

Reklama

Ingredience

Na těsto

Na krém

Na polevu

Množství na
  várka

Postup přípravy

1.
Nejprve si připravíme korpus. Začněte tím, že si oddělíte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky utřete s cukrem do pěny. Postupně do nich zamíchejte i mouku a olej. Nakonec přidejte postupně sníh z bílků a prášek do pečiva. Těsto rozdělte na dvě poloviny a ty rozetřete na dva plechy, vyložené pečícím papírem.
2.
Těsto by mělo být v tenké vrstvě a na obou plechách by mělo být do stejného, nejlépe obdélníkového tvaru. Pláty budete později slepovat k sobě. Korpusy pečte asi 7 minut v troubě předehřáté na 180°C. Po vyjmutí z trouby opatrně pláty sundejte z pečícího papíru a nechte vychladnout.
3.
Mezitím si uvařte krém. Do pánve vysypte cukr a postupně ho rozpusťte. Až je cukr tekutý a má zlatavou barvu, přidejte smetanu na šlehání a míchejte směs dokud se nespojí v karamel. Karamel nechte vychladnout a pak do něj přidejte rum a máslo. Směs vyšlehejte v hladký krém.
4.
Nyní naneste krém na jeden z plátů, rovnoměrně rozetřete a přiklopte druhým plátem. Nyní vrchní plát polijte rozpuštěnou čokoládou na vaření. Pokud budete z plátu dělat vánoční cukroví, nechte si trochu polevu ztuhnout a nožem naznačte osnovu, podle které budete krájet jednotlivé čtverečky. Do středu každého čtverečku dejte půl jádra vlašského ořechu. Dejte na hodinu až dvě do chladu ztuhnout. Po vychladnutí můžete krájet. Pokud nechcete dělat drobné cukroví, dezert nakrájejte na celé porce, vyjde vám to na cca 6 řezů, každý ozdobte jádrem ořechu.

Od: Jana Qara, 10.12.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 50 min příprava
10 min vaření
1 hod celkem
Množství: 1 × várka
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × várka = 130 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × várka
Energetická hodnota
5,308.10 kcal
Protein
46.64 g
Sacharidy
z toho cukr
452.96 g
396.54 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
367.82 g
175.94 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama