Mjadra

Mjadra (mžádra), je velmi oblíbená v arabském světě. Znají ho lidé od dětství, vaří ho doma, je k dostání v restauracích i u pouličních prodavačů. Mjadru můžete konzumovat jak teplou tak studenou. Samotnou nebo jako přílohu. Jedná so o velmi kořeněné ale velmi chutné jídlo, které rozhodně nezatíží vaši peněženku a všechny suroviny běžně koupíte v supermarketu.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte cibuli. Všechny 4 cibule oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Poté je obalte zlehka v hladké mouce a postupně je všechny osmažte ve vysoké vrstvě slunečnicového oleje. Cibuli odkládejte na papírovou utěrku a nechte okapat, nakonec ji osolte.
  2. Pak si uvažte čočku podle návodu na obale do měkka a sceďte ji.
  3. Z pánve, ve které jste dělali cibuli, vylijte použitý olej a vysypte do ní semínka kmínu a koriandru. Na středním plamenu semínka opékejte, dokud se nerozvoní. Pak přidejte rýži (neuvařenou), olivový olej, kurkumu, nové koření, skořici, cukr, asi půl lžičky soli a čerstvě namletý pepř.
  4. Směs důkladně promíchejte, přidejte uvařenou čočku a 350 ml vody. Pánev přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Potom vypněte sporák a nechte směs ještě asi 10 minut odpočívat.
  5. Nakonec přidejte polovinu osmažené cibule, naložte porce na talíř a posypte zbývající cibulí.
  6. Tip: ještě než porce posypete zbylo osmaženou cibulí, pokapejte hojně rýži bílým tučným jogurtem a nadrobno nakrájenými kyselými okurkami nebo korničoky. Teprve poté navrště opečenou cibulku Jídlo je pak jemnější a velice osvěžující.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 1,025.60 kcal | Protein: 21.70 g | Sacharidy: 83.27 g | z toho cukr: 6.72 g | Tuk: 65.49 g | z toho nas. MK: 7.05 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4111-mjadra