Česneková omáčka

Česneková omáčka je ideální k masu a houskovým knedlíkům, nebo i ve vegetariánské verzi s bramborem a vejci. Pokud máte v okolí ověřeného řezníka, zkuste omáčku s hovězím nebo vepřovým jazykem. Použít můžete i orestovaná drůbeží srdíčka nebo žaludky. Omáčka má velmi variabilní použití.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejprve si očistěte maso a svažte ho provázkem v pevný balíček. V hrnci si rozpusťte 2 lžíce másla a zprudka na něm opečte maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Pak maso vyjměte a přemístěte ho do pekáče.
  2. K masu přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli. Hrnec, ve kterém jste maso restovali, vypláchněte asi 100 ml vody a vodu vlijte do pekáče k masu. Přiklopte pokličkou nebo alobalem a dejte do trouby na 200 °C cca na hodinu a půl péct.
  3. Ve stejném hrnci si nyní rozpusťte zbylé máslo a zaprašte ho moukou. Mouku s máslem orestujte, dokud se nerozvoní. Potom vlijte do hrnce litr vývaru a jíšku pořádně metličkou rozšlehejte, aby v omáčce nebyly hrudky. Vařte směs asi 40 minut na mírném plamenu.
  4. Po té do omáčky přidejte rozmačkaný česnek a smetanu. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Se solí opatrně, pokud máte již slaný vývar, nebo pokud používáte instantní bujón.
  5. Maso vyndejte z pekáče, zbavte ho provázku a a nakrájejte ho na plátky nebo ho rozeberte na válečky. Cibuli, která se pekla s masem, přes síto přeceďte do výpeku a výpek vlijte do omáčky.
  6. Směs ještě chvilku povařte, ochutnejte ji a v případě potřeby ji Zřeďte vývarem, vodou nebo naopak zredukujte. Omáčku podávejte s houskovým knedlíkem.
  7. Tip: Pokud máte maso, které by po upečení nebylo šťavnaté, můžete ho uvařit místo pečení, stejně jako když děláte koprovku nebo rajskou. Připravíte se ale o výpek z masa, který dodává omáčce šmrnc.
  8. Tip 2: Pokud vám nedělá dobře česnek, zkuste místo něj dát křen (asi 50 g nastrouhaného najemno), omáčka bude mít říz.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 671.15 kcal | Protein: 57.23 g | Sacharidy: 6.89 g | z toho cukr: 3.84 g | Tuk: 46.43 g | z toho nas. MK: 31.61 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4123-cesnekova-omacka