Vegetariánský pastýřský koláč

Pastýřský koláč se zpravidla připravuje z masového ragú. Je to výborné zahřívací jídlo. Pokud chcete snížit spotřebu masa nebo maso nejíte vůbec, je fantastickou alternativou vegetariánská verze pastýřského koláče s čočkou beluga. Beluga má tu výhodu, že se nerozvaří, tudíž vypadá na talíři dobře, výborně chutná a je k sehnání v každém supermarketu. Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovovala zrovna beluga, je možné použít i čočku červenou, která se dává třeba do vegetariánských lasagní. Jen je potřeba jí pak vyždímat od přebytečné vody, červená čočka jí při vaření nasaje dost.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si dejte vařit oloupané a nakrájené brambory tak, jak to děláte, když připravujete bramborovou kaši. Dále dejte vařit čočku. Dobu varu zkraťte asi o 5 minut, než jak se píše v návodu na obale. Až budete mít uvařené brambory, je vhodný čas, předehřát troubu na 200 °C.
2.
V hrnci nebo v hluboké pánvi si na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. K cibuli přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a restujte asi 5 minut. Pak přidejte okapanou čočku, hrášek a restujte dalších 5 minut.
3.
Směs zaprašte hladkou moukou a promíchejte, počkejte cca 3 minuty, než se směs spojí. Poté přidejte protlak a podlijte vývarem. Směs nepodlévejte moc, nevaříte maso, které musí změknout ale čočku. Stačí podlít tak, aby měla směs hladkou texturu a byla ochucená. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte odpařit přebytečnou tekutinu. Směs by měla být mokrá, ale nesmí být moc tekutá.
4.
Brambory si rozmačkejte, přidejte máslo a mléko. Kaše by měla být trochu hustší než, když ji děláte jako přílohu.
5.
Do zapékací misky v jedné vrstvě rozprostřete rovnoměrně čočkovou směs. Na čočku rozprostřete bramborovou kaši. Můžete povrch zbrázdit vidličkou, opeče se tak hezky dozlatova. V předehřáté troubě pečte asi 30 minut.

Od: Jana Qara, 7.11.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
1 hod vaření
1 hod 15 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 16 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
526.42 kcal
Protein
24.56 g
Sacharidy
z toho cukr
84.57 g
6.89 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
7.93 g
1.19 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama