Česneková omáčka

Česneková omáčka je ideální k masu a houskovým knedlíkům, nebo i ve vegetariánské verzi s bramborem a vejci. Pokud máte v okolí ověřeného řezníka, zkuste omáčku s hovězím nebo vepřovým jazykem. Použít můžete i orestovaná drůbeží srdíčka nebo žaludky. Omáčka má velmi variabilní použití.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si očistěte maso a svažte ho provázkem v pevný balíček. V hrnci si rozpusťte 2 lžíce másla a zprudka na něm opečte maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Pak maso vyjměte a přemístěte ho do pekáče.
2.
K masu přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli. Hrnec, ve kterém jste maso restovali, vypláchněte asi 100 ml vody a vodu vlijte do pekáče k masu. Přiklopte pokličkou nebo alobalem a dejte do trouby na 200 °C cca na hodinu a půl péct.
3.
Ve stejném hrnci si nyní rozpusťte zbylé máslo a zaprašte ho moukou. Mouku s máslem orestujte, dokud se nerozvoní. Potom vlijte do hrnce litr vývaru a jíšku pořádně metličkou rozšlehejte, aby v omáčce nebyly hrudky. Vařte směs asi 40 minut na mírném plamenu.
4.
Po té do omáčky přidejte rozmačkaný česnek a smetanu. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Se solí opatrně, pokud máte již slaný vývar, nebo pokud používáte instantní bujón.
5.
Maso vyndejte z pekáče, zbavte ho provázku a a nakrájejte ho na plátky nebo ho rozeberte na válečky. Cibuli, která se pekla s masem, přes síto přeceďte do výpeku a výpek vlijte do omáčky.
6.
Směs ještě chvilku povařte, ochutnejte ji a v případě potřeby ji Zřeďte vývarem, vodou nebo naopak zredukujte. Omáčku podávejte s houskovým knedlíkem.
7.
Tip: Pokud máte maso, které by po upečení nebylo šťavnaté, můžete ho uvařit místo pečení, stejně jako když děláte koprovku nebo rajskou. Připravíte se ale o výpek z masa, který dodává omáčce šmrnc.
8.
Tip 2: Pokud vám nedělá dobře česnek, zkuste místo něj dát křen (asi 50 g nastrouhaného najemno), omáčka bude mít říz.

Od: Jana Qara, 15.4.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
2 hod 20 min vaření
2 hod 35 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 67 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
671.15 kcal
Protein
57.23 g
Sacharidy
z toho cukr
6.89 g
3.84 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
46.43 g
31.61 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama